Visit Hälsingland Gästrikland AB är arrangören och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Forntidsvandring till Hedningahällan

Område: Enånger/Långvind
Kategori: Vandringar
Datum: Lördag 2 sep 2017

Från 100 SEK

Följ med på fascinerande arkeologisk vandring till stenåldersboplatsen Hedningahällan, Enånger.

Följ med på guidad vandring till Hedningahällan, Enånger, och en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Hedningahällan är en sägenomspunnen stenåldersboplats halvvägs mellan Ångersjön och Långvindsbruk. Har det varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”?

Kungsgården Långvind erbjuder forntidsvandring till Hedningahällan för grupper på minst sex personer som bokar en vandring och för enskilda som kommer till våra annonserade forntidsvandringar.

Ciceroner är ArcMontanas kunniga arkeologer, Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson.

Hedningahällan intar en speciell ställning bland de kända stenåldersboplatserna i Sverige.

Ända sedan Hedningahällan blev känd som fornminne på 1860-talet har platsen varit föremål för en rad olika tolkningar. Flera arkeologiska utgrävningar har ägt rum på platsen, men forskarna är inte överens om hur platsen ska tolkas. Den har inte varit en traditionell boplats, för platsen var en mindre klippö i en ytterskärgård. Har Hedningahällan varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark” där man ”bytte gener” med varandra?

Guidningen börjar vid parkeringen på den lilla avtagsvägen till Hedningahällan, på södra sidan av vägen Ångersjön–Långvindsbruk, 5,5 kilometer från E 4-avfarten till Långvind. En medfaren metallskylt med texten ”Stenåldersboplats” talar om var vandringen börjar.

Vi vandrar genom varierad terräng, på små stigar och genom stiglöst land. Stigen är ganska svårgången med blockterräng, vindfällen, kalhyggen och en avslutande liten ”klättring” upp till Hedningahällans topp.

Efter cirka 35 minuter är vi framme vid den ”klippö”, som Hedningahällan i dag är i skogslandskapet. På stenåldern var den en holme i havsbandet. Nu ligger den sju kilometer från havet och 45 meter över havsytan.

Väl framme får vi en kvalificerad och animerad guidning på Hedningahällans topp av våra arkeologer.

Vandringen tar cirka 2,5 timmar och kräver stadiga skor och kläder efter väder.

Pris per person 100 kronor.

Betalning: kontant.

Ingen förhandsbokning är nödvändig!

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
2 Sep
Lördag 2 sep 2017 15:00 - 17:30 Hedningahällan (samling)

Kontaktinformation

Kontaktperson
Jörgen Bengtson
E-post
info@langvind.com

Prisinformation

Pris från
100 SEK
Prisinformation
Halva priset för barn under 10 år.
Vandrarhem

STF Söderhamn/Klacksörarna Vandrarhem

Avstånd: 16,9 km
Klacksörarna är ett naturskönt område på behörigt avstånd till annan bebyggelse. Ön är ett populärt utflyktsmål för båtfolket då det bland annat finns bra badmöjligheter och många fina picknickställen.
Hotell

Best Western Hotell SöderH

Avstånd: 20,8 km
Ett litet lugnt privatägt kusthotell med familjekänsla. Hotellet erbjuder en harmonisk och genuin hotellmiljö med fri bevakad parkering alldeles utanför hotellet. Beläget intill E4:an och med promenadavstånd till Söderhamns Centrum och Resecentrum (tåg/buss station).
Vandrarhem

STF Hotell & Vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind

Avstånd: 5,4 km
Bo på en hälsingegård i bruksmiljö. STF Kungsgården/Långvind Vandrarhem ligger just vid Långvind ström. Njut av havsbad, fiske och kajak, utforska bruksmiljön eller traktens auktioner, loppmarknader och museer.

Karta


Kundservice


BOKA MED OSS

  • • Hitta Jungfrukustens boendeutbud
  • • Hitta utbud av upplevelser
  • • Värdskap & service
  • • Resegaranti vid paketbokning
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter