Visit Hälsingland Gästrikland AB är arrangören och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Bruksvandring i Långvindbruk

Kategori: Föreläsningar & Seminarier, Vandringar

Från 130 SEK

Följ med på en vandring genom Långvindsbruk, från stormaktstid till fritidstid. Du besöker Långvinds kapell och bruksmuseum, ser de gamla byggnaderna från järnbrukstiden och avslutar med en natur- och kulturstig längs Långvinds ström. I priset ingår kvalificerad guide och avslutande liten buffé på Kungsgården Långvind.

Följ med på en guidad bruksvandring genom Långvind, från stormaktstid till fritid. Du besöker Långvinds kapell och bruksmuseum, ser byggnaderna från järnbrukstiden och sågverksepoken och avrundar med en natur- och kulturstig till Mellanhammaren och bron över Långvinds ström. Du avslutar med dryck, smörgås och hembakat på Kungsgården Långvind.

Kungsgården Långvind erbjuder bruksvandringar för grupper som bokar en vandring och för enskilda som kommer till våra annonserade bruksvandringar, alla söndagar från midsommarhelgen till andra söndagen i augusti. Vi erbjuder alltså bruksvandringar varje vecka vid totalt åtta tillfällen.

Ciceron är Jörgen Bengtson.

Guidningen börjar på Kungsgården. Här – i början av ”bruksgatan” – går du upp till Kvarndammen, betraktar Långvinds ström som gett upphov till bruket, tittar in i den gamla smedjan och går längs ”bruksgatan” – med allé, stengärdesgårdar och klassisk milsten (bilden) – mot Långvinds herrgård och den centrala delen av bruket.

I Långvinds kapell får du en genomgång av Långvinds historia, om den lilla byn som blev en del av stormaktstidens rustningsindustri, om ryssarna som brände bruket, om brukets upp- och nedgång, om omdaningen av järnbruket till ett modernt skogsbruk med ett växande fritidsområde.

Innan gruppen lämnar den mer centrala delen av bruket, tittar du bland annat på kolhuset, bränneriet, vars namn avslöjar dess historia, stångjärnsmagasinet, som tidigare rymde råvaran till gevärsfaktoriet i Söderhamn och herrgården med herrgårdsdammen.

Vandringen fortsätter sedan med vår ciceron till den mäktiga masugnsruinen, vidare över de små broarna som Långvinds ström rinner under, förbi ångsågverket och ut till ångbåtsbryggan.

På vägen tillbaka går vi natur- och kulturstigen på norra sidan av Långvinds ström, genom ruinerna av brukets tidigare mellanhammare, fram till den lilla bron där Långvinds ström är en fors och sedan tillbaka till Kungsgården.

Vandringen tar cirka 2,5 timmar och kräver stadiga skor.

I Kungsgårdens lantkök väntar en liten buffé: smörgåsar med olika pålägg, hembakad kaka, småkakor samt kaffe, te eller kall äppeljuice. Vi avnjuter detta utomhus mot Långvinds ström eller i Kungsgården Långvinds bibliotek eller sal.

Pris per person för guidning, smörgås, hembakat, kakor och kaffe: 130 kronor.

Betalning: kontant eller kontokort.

Ingen förhandsbokning är nödvändig!

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 0650-822 33
Kontaktperson
Jörgen Bengtson
E-post
info@langvind.com

Länkar

Prisinformation

Pris från
130 SEK

Kundservice


BOKA MED OSS

  • • Hitta Jungfrukustens boendeutbud
  • • Hitta utbud av upplevelser
  • • Värdskap & service
  • • Resegaranti vid paketbokning
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter